Pétanque vereniging De Toss start met overwinning.

De Toss 1 is gestart met een 6-2 overwinning tegen het 2e team. De wedstrijd werd gespeelt op sportpark Wendelgoor. Hier even een korte uitleg over de opzet van een wedstrijd. Een team treedt met 6 spelers aan. In de eerste ronde spelen er 3 koppels (Doublet) tegen elkaar. Gebruikelijk is om met een plaatser (pointeur) en een schutter (tireur) aan te treden. De 2e ronde wordt gespeelt met 3 personen tegen 3 personen (triplette). In de 3e ronde spelen de doublet teams weer tegen elkaar. Op deze manier worden er dus 8 partijen gespeelt. Iedere gewonnen partij levert 1 punt op. Daardoor is iedere uitslag tussen 8-0 en 0-8 mogelijk. Deze stand bepaalt wie er wint. Dit team krijgt 2 punten op de rangschikking en de uitslag bepaalt het saldo. De opstellingen worden zo ingevuld dat je op voorhand niet weet welke teams tegenover elkaar staan. Ondanks een 6-2 overwinning van het 1e team wist het 2e team goed tegenspel te bieden. In de 1e ronde wist het team gevormd door Yvonne van Vuuren en Harm van den Berg bijna voor een sensatie te zorgen door van kersvers Europees kampioen Koen Wentink en Jan Muller te winnen. Bij 12-12 lagen ze op het winnende punt totdat Koen, met de laatste bal, zijn status waar maakte en het winnende punt schoot. De triplettes waren vervolgens een prooi voor het 2e team die beidde partijen binnenhaalde. Met een 3-2 tussenstand was de spanning weer helemaal terug. In de 3e ronde wist het 1e team overtuigend toe te slaan en zo de 1e overwinning van het seizoen binnen te halen. Op 3 oktober staat de volgende speelronde op het programma. Toss 1 speelt hierbij tegen Karro Deux uit Deventer en Toss 2 komt uit tegen koploper Zuiderboeltje uit Zwolle. Beide wedstrijden zijn op het Wendelgoor aanvang 12:00. Denk je, dat lijkt me leuk om in competitieverband uit te komen, informeer gerust op prjbcdetoss@gmail.com of kijk eens op de site www.jbcdetoss.nl. Bent u een bedrijf en denkt u die club verdient een shirtsponsor neem gerust contact met ons op. Onze teams variëren van 18 tot 70 jaar en we spelen momenteel van Zwolle tot Doetinchem en Apeldoorn tot Zevenaar. Zondag 11 Oktober is er een doublette toernooi.


7 Juli 2020

JBC De Toss is weer los

Sinds 12 mei wordt er weer geboult bij de Toss, dit gaat uiteraard met in achtneming van de Corona regels. Dat begint al bij binnenkomst, er staat een fles goede desinfecterende gel klaar en een lijst waar iedereen zijn naam op invult, zodat bij bron en contact onderzoek meteen duidelijk is wie er die avond waren. De kantine mochten we helaas nog niet gebruiken. Het goede nieuws is dat per 1 juli deze maatregel van de baan is. Ook hierbij nemen we de corona regels in acht. Zoals een consumptiekaart die gepast betaald dient te worden. Mensen achter de bar hebben handschoenen aan , de bar zelf zorgt voor de juiste afstand tussen klant en bediening. Ook bij het spelletje zelf zijn er passende maatregelen genomen, we houden 1m 50 afstand en raken de spullen van elkaar niet aan. Het gebruikelijke handen schudden wordt nu uiteraard niet gedaan. We proberen nu, zoveel als mogelijk buiten, te spelen. Volgens de laatste regering besluiten mogen we wel weer binnenspelen. Dit is vooral belangrijk als de competitie in september weer van start gaat, zodat we naar binnen kunnen uitwijken.

De NPC-competitie is een nieuw speerpunt binnen onze vereniging. We gaan dit jaar voor het eerst deelnemen aan deze competitie en doen dit met 2 teams. De indeling is intussen bekend, waarbij er gestreden wordt tegen teams uit: Hattem, Zwolle, Doetinchem, Deventer, Varsseveld en Zevenaar. Hopelijk kunnen we hier mee mensen uit de omgeving interesseren om bij onze vereniging te komen spelen, zodat we volgend jaar wellicht een 3e team kunnen inschrijven.  

Een tweede project waarmee we willen beginnen is om de jeugd voor deze sport te interesseren, ik zal hier volgende week een wat uitgebreider artikel aan besteden. Mensen die hier interesse in hebben mogen mij wel  vast mailen. U krijgt dan gelijk informatie van mij terug. Neemt u eens een kijkje op onze geheel vernieuwde site, hier staan bijvoorbeeld wedstrijden en toernooien op vermeld. We gaan een vergunning aanvragen voor onze jaarlijkse tweedaagse eind augustus, extra reden om onze site in de gaten te houden. Langs komen aan de Badweg 24 mag uiteraard ook, er is altijd wel iemand aanwezig op dinsdag en donderdagavond om tekst en uitleg te geven of u gooit direct een balletje mee.

Harm van den Berg, PR de Toss, emailadres: prjbcdetoss@gmail.com


Nieuws van JBC de Toss

Ditmaal een kort schrijven waarbij duidelijk is dat plezier en verdriet dicht bij elkaar ligt.

Zaterdag 7 maart werd de jaarlijkse strijd om de wisselbokaal tussen Rijssen en Almelo gespeelt. De Toss moest vorig jaar met lede ogen toezien, dat Rijssen voor het eerst de bokaal in hun kast mocht zetten. Dus we waren erop gebrand om dit misverstand uit de weg te ruimen. Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Het team dat de meeste spelers bij de eerste 10 heeft staan, mag de prijs in ontvangst nemen. Terwijl de laatste partij nog werd gespeeld, was de stand exact gelijk. Bij deze 4 spelers was er nog 1 die de top 10 binnen kon komen. Dit lukte Tosspeler  Wim ? door nipt met 13-12 te zegevieren. Nadat de feestvreugde een beetje was weggeëbd, bereikte ons het trieste bericht dat onze voorzitter was overleden. Laurens laat niet alleen thuis een groot gat na, maar ook onze vereniging heeft een groot verlies geleden. Hij zal erg gemist worden als bestuurder, speler en als vriend. Uiteraard wensen we de familie ook nog namens de gehele vereniging veel sterkte toe de komende periode. Ook wij zullen hem missen. Tenslotte heeft de Toss voorlopig tot 6 april de activiteiten gestaakt i.v.m. het Corona virus, dit omdat er veel leden tot de risico groep behoren. Hierom werd ook de 3e ronde van de Almelo cup afgelast Zoals op bijgaande Foto’s te zien is , de komende weken gesloten hekken en lege speelvelden.

Harm van den Berg prjbcdetos@gmail.com

Deze foto van Laurens, met zijn andere passie,

is niet geplaatst in de krant .   

Ik heb hem nu toegevoegd

opdat hij niet vergeten wordt


De Toss Almelocup 2e Ronde

Vrijdag 28 februari werd aan de badweg 24 de 2e ronde uit de Almelo cup gespeelt, helaas hadden 3 koppels zich moeten afmelden wegens ziekte. Ook voor vanavond stonden er weer 3 partijen op het programma. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek alleen het team van Gerrit Meijer en Gerrit Koersen nog ongeslagen. Jan en Ine Muller zitten er vlak achter met 1 verliespartij, maar een beter puntensaldo. Op de 3e plaats de eerste niet Toss leden, Jan Visser met Hans Thijssen. Nog 3 teams wisten de schade te beperken met 1 nederlaag. Op de 16e plaats staan voorlopig Jaap en Rita Veldman. Deze plaats is belangrijk omdat na 14 partijen de eerste zestien naar de Knock-Out fase gaan. De overige voorronde wedstrijden vinden plaats op vrijdagavond 13 maart en 17 april, aanvang 19:00 uur. Nadat op zaterdag 2 mei, aanvang 10:00 uur, de laatste 2e partijen zijn gespeelt, worden de teams in 3 poules opgedeeld. Hierbij speelt in Poule A de nummer 1 tegen 16, 2 tegen 15 enzoverder. Maar ook in de lagere poules zijn er nog leuke prijzen te winnen. Zoals u op de foto kunt zien zijn er wel toeschouwers maar we kunnen er nog veel meer gebruiken. Als u dan ziet hoe leuk jeu de boule is, kunt u 1 maand vrijblijvend meespelen om dan te beslissen of u lid wil worden. Ik weet 1 ding zeker dat de gezelligheid en sportiviteit gewaardeerd zal worden. Met vragen kunt u op de club of bij mij terecht Harm van den Berg prjbcdetoss@gmail.com, als u liever een stem hoort, zet dan uw telefoonnummer in uw mail. Ik bel u op zeker terug.


De Toss Succes vol

Zaterdag 22 februari werd de derde en laatste ronde gespeeld van de wintercompetitie district oost. In totaal betraden er in Apeldoorn 36 teams, waaronder 5 teams van de Toss de baan. Omdat er nog helemaal niets beslist was in de 3 divisies beloofde het een spannende jeu de boules dag te worden. Om met divisie 2 A te beginnen, Jaap Veldman speelde met invaller Wout Otten. Uiteindelijk eindigden 3 teams gelijk. Hoewel de Toss het beste saldo had, moesten ze de 1e plaats aan Boul’ Animo 2 laten, op onderling resultaat. Wout heeft beloofd om de medaille aan Jan Smit te geven die de eerste 2 toernooien had gespeeld. Promotie was wel een feit. Promotie werd ook bereikt door Arnold Timmerij en Johan Pape in divisie 2B. Ondanks dat ze al hun vier partijen wonnen konden ze Karro Deux 2 niet achter zich laten. De beslissing viel ook hier op onderling resultaat. Onze troef in de hoogste divisie, Bert en Bregina moesten gelijk tegen de mede koploper, HP 1, aantreden. Helaas hadden ze dit keer een koude start en de flinke begin achterstand konden ze niet meer goed maken. Er gloorde weer hoop toen HP 1 hun volgende partij verloor en de stand weer gelijk was. De Toss won hun laatste partij, daarna was het wachten op wat de ploeg uit Hattem zou doen. In een spannende partij wisten, Ben Kort en Herman van Dijk, de titel te veroveren. Mannen proficiat namens de Toss. Uiteindelijk haalde de Toss 3x zilver en 2 promoties binnen. Kom gerust eens langs aan de Badweg 24 op het Wendelgoor, u zult zien dat het veel meer is dan alleen campingvertier.  De betere boules speler onderscheid zich door concentratie, techniek, tactiek en inzicht. Verder zijn er 2 type spelers, een plaatser en een schutter. Wilt u wel gezellig spelen zoals op de camping, dan kan dat natuurlijk ook. Nieuwsgierig geworden? Op de club is er altijd wel iemand die uw vragen wil beantwoorden. We zijn er op dinsdag en donderdag vanaf 18:30 en op de zondag kunt u vanaf 11:00 terecht. U mag mij natuurlijk ook mailen voor verdere info.

Harm van den Berg, prjbcdetoss@gmail.com   


JBC De Toss Districtstoernooi

Afgelopen zaterdag 25 januari was de tweede speelronde, van de wintercompetitie district-oost. 37 teams streden vandaag in vier partijen tegen elkaar om op, 22 februari  bij ’t Zwijntje in Apeldoorn, een zo goed mogelijke uitgangspositie te verwerven. Dit wordt gedaan in 1 eerste klas en in 2 tweede klassen. In deze klassen promoveren de 1e drie, uit de 1e klas degraderen er dus 6 van de 12 teams. Om met de 1e klasse te beginnen na 1 ronde stonden er 5 teams gezamenlijk aan de leiding. Onze titelverdedigers Bert en Bregina Fokkert stonden hier ook bij. Afgelopen zaterdag kregen deze twee het ook niet cadeau, er moest een paar maal van een fikse achterstand terug geknokt worden. De laatste partij tegen het Zwijntje was een waar spektakelstuk op hoog niveau. Hierbij werd een achterstand van 4-11 omgebogen in een 13-11 zege. Deze partij werd goed bekeken en menigmaal klonk er applaus voor de beide teams. Na alle 4 de partijen gewonnen te hebben staat De Toss 1 gedeeld op de 1e plaats met HP op 7 punten, gevolgd door 7 ploegen met 4 punten. De twee leiders spelen in Apeldoorn direct tegen elkaar, de winnaar van deze pot is waarschijnlijk de kampioen. Maar de Toss deed nog meer goede zaken, team 3 wist ook alle partijen in winst om te zetten, Jaap Veldman deed dit samen Jan Smit. Ook dit team staat gedeeld aan de leiding, bij nog 2 zeges uit 3 partijen zijn ze zeker van promotie. Team 2 wist zich met invaller Gerrit Koersen op een keurige  2e plaats te handhaven. De Toss 4 staat 3e wat ook nog steeds promotie kan opleveren, maar in deze poule is nog niets beslist. De eerste zeven teams hebben allemaal nog uitzicht om volgend jaar op het hoogste niveau aanwezig te zijn. Alleen de Toss 5 kan promotie wel vergeten. Maar met tot nu toe 2 gewonnen partijen uit 8 en een negatief saldo van -11 weten de kenners dat de nederlagen vaak met 1 of 2 punten werden geleden. Dat de sport in principe voor iedereen openstaat blijkt uit bijgaande foto, waarbij Jan vanuit zijn karretje van ruim 900 kilo een aardig balletje mee gooit. Als deze wedstrijd en recreatie sport u aanspreekt, kom dan een keer kijken of een balletje mee gooien aan de Badweg 24 te Almelo. Deze sport kan meestal nog goed beoefend worden door sporters die hun eigen sport niet meer kunnen uitvoeren. Natuurlijk mag u ook contact met mij opnemen,

Harm van den Berg, prjbcdetoss@gmail.com   


Nieuws van JBC de Toss 

Vrijdag 17 januari was het weer zover, de eerste ronde van de Almelo Cup ging van start. 44 teams bonden de strijd met elkaar aan om deze prestigieuze titel. Maar voordat je, jezelf kampioen mag noemen moeten er eerst 14 voorronde partijen gespeeld worden. Deze zijn verdeeld over 4 avonden met 3 partijen. Op de finaledag, zaterdag 2 mei, volgen dan nog 2 partijen. Vervolgens wordt er in knock out systeem verder gespeeld. Op deze eerste avond wisten 7 teams al hun 3 wedstrijden te winnen. Op een voorlopig gedeelde eerste plaats staan Pascal Muller, Chinus Lindeman en Arnold Timmerij, Johan Pape. Met evenveel winstpartijen, maar slechter saldo, zijn de volgende teams geëindigd: Thomas en Ulrike Hauptvogel, Julian Hermelink met Andre Braus, Laurens Grothues en Peter Kuyper, Christine Kostler met Peter Buscher en tenslotte Gerrit Meijer, Gerrit Koersen. Vrijdag 28 Februari staat de volgende ronde op het programma en met 17 ploegen op 2 gewonnen partijen kan de stand er straks weer geheel anders zijn. Iedereen is van harte welkom aan de Badweg 24 te Almelo om eens van de gezellige en sportieve sfeer te proeven.

Zondag 19 januari stond het krokus toernooi alweer op het programma, dit werd 2 dagen na de Almelo Cup, toch nog goed bezocht met 25 teams. Na de voorrondes waarbij er een partij tussen zat die maar liefst 2 uur duurde, werd er in 3 poules verder gestreden om de prijzen. Poule A was bijzonder spannend waarbij 5 teams gelijk eindigde. Gerrit Koersen en Gerrit Meijer trokken op saldo uiteindelijk aan het langste eind. Ook in de B-poule werd het pleit beslecht op saldo omdat er 3 teams gelijk geëindigd waren. Hier waren Martina Axmann en Alfred Lubbeman de winnaars. Ook in poule C volop spanning. Winnaars hier werden Koen Wentink met Fernando Valletta. De 2e plaats werd behaald na een barrage omdat ook het saldo gelijk was. Hieronder de prijswinnaars.                    

Poule A                                              Poule B                                                     Poule C                                                                                      

 1 G Koersen, G Meijer       2 +10  1 M Axmann, A Lubberman 3 +26    1 K Wentink, F Valletta     3 +29                            

 2 Kotscharian, J ter Bane   2 +7    2 B Jeurink, A Jeurink         3 +20     2 K Konig,R Howe-Konig  2+7                              

 3 H Jutteman, D Radisic     2 +4    3 J Pape, C Pape                3 +19    3 Zwartscholten,Schutten 2 +7

Zaterdag kunt u bij de Toss genieten van de district kampioenschappen doublet. De Toss doet hier met 5 teams mee. Lid of geen lid kom gerust langs, aanvang 10:30.

Info bij Harm van den Berg prjbcdetoss@gmail.com


Jaaroverzicht de Toss 2019

Nu 2019 weer achter ons licht is het tijd voor een korte terugblik. Het was een goed jaar voor de Toss, dat begon al met de winst van Bregina en Bert Fokkert in het Winter Districts Toernooi. Ook was de Almelo Cup weer een groot succes. Met 42 deelnemende teams die in 4 vrijdagavonden en een zaterdag streden om de titel. De tweedaagse is ieder jaar weer bijzonder, zo ook dit jaar. We mochten veel teams uit binnen en buitenland verwelkomen. De aftrap was al op vrijdag met 2 kennismakingspartijen waarna er een feestavond volgde met muziek en dans, voordat op zaterdag het serieuzer werk van start ging. In november heeft de vereniging oog voor de vrijwilligers die dit jaar beloont werden met een Country en Western avond. Dat het jeu de boules in Almelo steeds populairder wordt blijkt uit het afgelopen kersttoernooi. Liefst 42 koppels hadden zich ingeschreven voor deze doublet wedstrijden. Dit betekende dan ook een volle bezettingsgraad. Met 28 teams uit Duitsland blijkt dat daar ook onze toernooien goed gewaardeerd worden. Er was zelfs een team uit Wiesbaden dat er een reis van 350 Km voor over had om te kunnen deelnemen. Leuk was hierbij dat het team van Koen Wentink, 17 jaar en Fernando Valletta 84 jaar de 2e prijs voor zich wisten op te eisen. 2e kerstdag stond in het teken van spel en gezelligheid. Eerst 2 partijen waarbij boulers en niet boulers door elkaar  speelde. Dit werd afgesloten met een heerlijk buffet verzorgd door de Mandarijn.

Het nieuwe jaar belooft weer veel goeds. Zo is de Almelo Cup zo goed bezet dat er banen bij werden gelegd. De eerste ronde gaat van start op vrijdag 17 januari om 19:00 uur We hopen dat de jeugd eens aan pétanque wil denken. Koen (17) is hiervoor ons uithangbord. Hij wist op 3 verschillende disciplines Nederlands kampioen te worden, te weten  in het Doublet, Tête a Tête en Precisie schieten. We zullen ook weer met teams, de competitie ingaan, om op deze manier de 20 plusser te interesseren voor onze sport. Waarbij tactiek en techniek belangrijk zijn, ook is de nodige concentratie nodig. Het zou leuk zijn als u jong of oud eens zou komen kijken aan de Badweg 24, 7604 PN te Almelo. Of neem een kijkje op onze site. Vragen stellen mag u ook altijd, aan Harm prjbcdetoss@gmail.com .